Hayat,Paylaştıkça Çoğalır...

16 Mayıs 2023 Salı

Böbrek nakil öncesi süreç...

 Merhaba, 

Hep aynı cümle ile başlıyorum blog yazılarıma, ''uzun zamandır yazamamıştım :) ''

O kadar çok şey oluyor ki hayatta...Zaman ayırmak bazen problem oluyor. 

Aylar öncesi başıma gelen böbrek yetmezliği tanısı sonrası böbrek nakli oldum. Bunu başka bir yazımda detaylı anlatacağım. 

Bu yazıyı yazmamın sebebi, aynı durumu yaşayacak olanlara nakil öncesi ve sonrası süreçler hakkında bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarmak amaçlı. Belki rota çizmenize yardımcı olabilirim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki oldukça meşakatli ve zor bir süreç... Sonuçta vücudunuza yabancı bir organ naklediliyor ve bunun öncesi süreci fazlasıyla detaylı bir süreç.

Vericinin akrabanız olması gerekiyor. Örneğin: Bir arkadaşınız sizi çok seviyor ve böbreğini vermek istiyor. Hastahane tarafından kabul edilmiyor. Yasaya aykırı. Aranızda anlaşma yapmış olabilir, arkadaşınız böbreğini size satmış olabilir, düşüncesiyle işlem sağlanamıyor. 

X akrabanız böbreğini size vermeyi kabul etti. Peki şimdi ne yapacaksınız?

Öncelikle nakil işlemini sağlayan hastahane ve bu hastahanenin işlemi yapacak hekimlerini araştıracaksınız. Her hastahane bu konuda tecrübe ve yetki sahibi değil. Hastahaneye karar verdikten sonra başvurunuzu organ nakil bölümüne giderek gerçekleştireceksiniz. Bölümün koordinatörü size ne yapacağınız konusunda yardımcı olacak. Tüm yönlendirmeler koordinatör tarafından sağlanacak.


Yaklaşık bir hafta ya da çıkan tahlil , görüntüleme sonuçlarına göre daha uzun bir süre çeşitli tahlil, tetkik, görüntüleme işlemlerine gireceksiniz. Hem verici hem alıcı bu işlemlerden geçmek zorunda. Çok detaylı bir süreç olduğundan bahsetmiştim. Emar, tomografi, rontgen, ultrason, kan tahlilleri, idrar tahlilleri, kardiyoloji kontrolü, nefroloji kontrolü, verici kadın ise jinekoloji kontrolü, mamaografı, doku uyum testleri...

Nakil öncesi bu işlemlerin sağlanmasının sebebi hem alıcıyı hem de vericiyi korumak, ikisine de zarar vermemek. Evet yorulacaksınız ama sonuçta hersey çok güzel olacak :)

Çıkan tahlil sonuçlarına göre hekimleriniz farklı tahlillerde isterse onlarıda yaptırmanız gerekecek. Her bir detaya bakılacak, incelenecek, araştırılacak. İşte bu nedenle hastahane ve hekim çok önemli. Siz sabredeceksiniz... 

Tüm tahlil ve tetkikler yapıldı ve tüm sonuçlar alındı, verici böbreğini vermeye, alıcı ise böbreği almaya uygun görüldü ise işte şimdi yeni sürecinizin başlangıcına geldiniz demek oluyor...


Ameliyat tarihi alacaksınız ve verilen tarihte nakil işleminiz gerçekleşecek.

Allah yolunuzu açık etsin ve rabbim yardımcınız olsun.

Her şey su gibi akıp geçecek, inanın...

(Nakil sonrası süreci başka bir blog yazımda paylaşacağım)


Sevgiler

Erdinç


inst: @erdincyumusak

mail: erdincyumusak@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder